زندگاني حضرت معصومه السلام الله عليها


زندگاني حضرت معصومه السلام الله عليها



با توجه به اينكار از زندگاني حضرت معصومه سلام الله عليها فقط چند فراز تاريخي بدست ما رسيده به ذكر همانها اكتفا مي كنيم.

ولادت



پدر بزرگوار حضرت معصومه سلام الله عليها امام هفتم حضرت موسي بن جعفر عليه السلام و مادرش طبق شواهدي جناب نجمه مادر امام رضا عليه السلام است(1).



ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله عليها در مدينه منوره اول ماه ذي قعده سال 173 هجري قمري بوقوع پيوست است(2)



چنانچه آقاي نجم المالك مصباح در استخراج 1347 گفته: ولادت حضرت معصومه سلام الله عليها اول ذي قعده بوده است(3).

سفر خراسان



از بزرگان اهل قم نقل شده كه وقتي مأمون امام رضا عليه السلام را از مدينه به مرو طلب كرد يكسال بعد از آن خواهرش حضرت فاطمه معصومه سلام الله عليها به اشتياق ديدار برادر از مدينه بسوي مرو حركت كرد(4).



همراهان حضرت معصومه سلام الله عليها



در اين سفر حضرت معصومه سلام الله عليها با چهار نفر از برادران تني خود: فضل، جعفر، هادي و قاسم و بعضي از برادرزاده ها و چند نفر خدمه همراه بود(5).

بيماري حضرت



هنگاميكه آن حضرت به ساوه رسيد مخالفين اهل بيت عليهم السلام با خبر شدند و در صدد آزار آنان برآمده جنگ نمودند تا همه برادرها و برادرزاده هاي حضرت معصومه سلام الله عليها شهيد شدند، كه عده كشته شدگان 23 نفر مرد بودند.



اهالي قم با خبر شده بكمك شتافتند، ولي وقتي رسيدند كه همه مردها شهيد شده بودند. از طرفي حضرت معصومه سلام الله عليها در اثر حزن و اندوه بسيار از مصيبت وارده مريض شد(6).



در آن زمان مردم ساوه سني متعصب بودند و نسبت به خاندان علوي كينه مي ورزيدند، لذا حضرت سؤال فرمودند: بين ما و قم چقدر فاصله است؟ عرض كردند: ده فرسخ. فرمود: مرا به قم ببريد زيرا از پدرم شنيدم كه فرمود:"شهر قم مركز شيعيان ما مي باشد"(7).



حضرت معصومه سلام الله عليها در 23 ربيع الاول سال 201 هجري قمري وارد قم شده و به خواهش موسي بن خزرج بن سعد اشعري كه از بزرگان قم بود، منزل ايشان را به قدوم خود منور ساختند.

استقبال از حضرت معصومه سلام الله عليها



طبق اخبار صحيح هنگاميكه خبر ورود حضرت فاطمه معصومه سلام الله عليها به قم رسيد، اشراف قم و پيشاپيش آنها موسي بن خزرج به استقبال آمدند، و هنگام ورود حضرت معصومه سلام الله عليها زمام شترش را موسي بن خزرج گرفته و تا منزلش آنرا بدوش مي كشيد(8).



عده ‌زيادي سواره و پياده در اطراف محمل دختر پيغمبر براه افتادند، و زنان و مردان قم با قرباني هاي بسيار مقدمش را گرامي داشتند(9).

وفات و مراسم دفن



حضرت در منزل موسي بن خزرج هفده روز ماند، تا در دهم ماه ربيع الثاني سال 201 هجري قمري در شهر قم وفات يافت.



بنابراين نقل و با در نظر گرفتن سال تولد حضرت، مدت عمر شريفش 27 سال و چهار ماه و ده روز بوده است و هنگام شهادت پدر بزرگوارش 8 ساله بوده است(10).



هنگاميكه حضرت فاطمه معصومه سلام الله عليها وفات نمود او را غسل داده كفن كردند و سپس به قبرستان بابلان حمل شد و بر در سردابي كه برايش كنده شده بود گذارده شد. در اينجا آل سعد اختلاف كردند كه چه كسي حضرتش را به سرداب پائين ببرد، تا بالآخره همه بر خادمي كه پيرمردي صالح بنام قادر بود اتفاق كردند.



هنگاميكه بدنبال او فرستادند دو سوار نقابدار را ديدند كه از جانب ريگزار به سوي آنان مي آيند. وقتي نزديك جنازه رسيدند پياده شده بر جنازه حضرت نماز گذاردند، و سپس وارد سرداب شده و جنازه را پائين برده و در آنجا دفن كردند. آنگاه خارج شدند و بدون اينكه با كسي صحبت كنند سوار شده و رفتند و كسي ندانست آنها كيستند(11).

پاورقي

(1) ـ زندگاني حضرت معصومه، تاليف منصوري: ص 7.

(2) ـ وسيله المعصوميه: ص 65، نزهه الابرار في نسب اولاد الائمه الاطها.

(3) -وسيله المعصوميه: ص 65، نزهه الابرار في نسب اولاد الائمه الاطها.

(4) ـ منتهي الآمال: ص 161.

(5) ـ زندگاني حضرت معصومه، تأليف منصوري: ص 13، رياض الانساب و مجمع الاعقاب، از نسخه هاي خطي كتابخانة سپهسالار تهران.

(6) ـ زندگاني حضرت معصومه، تأليف منصوري: ص 13، رياض الانساب و مجمع الاعقاب.

(7) ـ درياي سخن، تأليف سقازاده تبريزي.

(8) ـ عوالم: ج 21 ص 328 ح 1.

(9) ـ درياي سخن، تأأليف سقازاده تبريزي.

(10) ـ وسيله المعصوميه، ص 66، البته اين محاسبات طبق نقل تاريخ و آنچه بنظر صحيح تر مي آيد مي باشد، ولي در هر صورت ادعاي دليل قطعي در اين مورد غير منطقي است.

(11) ـ عوالم: ج 21 ص 329.