6. مراكز تحقيقات




مركز معجم فقهي



اين مركز به امر حضرت آية الله العظمي گلپايگاني در سال 1367 شمسي در مدرسه آية الله العظمي گلپايگاني رحمة الله عليه و با هدف تسهيل در مراجعه علما و طلاب به مصادر فقه اهل بيت عليهم السّلام و تهيه نرم افزار منابع علوم اسلامي تأسيس شد. و تاكنون چندين برنامه مهم علمي با بهره گيري از كامپيوتر به اجرا گذارده و به ثمر رسانده است.



الف) برنامه معجم فقهي و حديث و اصول فقه



در اين راستا اين مركز توانسته است بيش از هزار جلد كتاب فقهي و حديثي شيعه و مذاهب زيدي، شافعي، حنفي، مالكي، حنبلي و ظاهري را تايپ و تصحيح و در برنامه ارائه نمايد كه مورد استفاده دانش پژوهان قرار گرفته است.



ب) برنامه امام مهدي عليه السّلام



اين برنامه شامل قرآن كريم، نهج البلاغه، صحيفه سجاديه، معجم احاديث امام مهدي عليه السّلام و كتابهاي ديگر از قبيل كمال الدين شيخ صدوق و الغيبة شيخ طوسي و الغيبة نعماني و كفاية الاثر خزار قمي مي باشد.



ج) برنامه قاموس فقه



در اين برنامه فهرست تمام الفاظ مهم علم فقه از مصطلحات قواعد، اعلام، امكنه، الفاظ مشكل و ... تمام كتب فقهي و اصولي گرد آمده و براي سهولت بيشتر از كتب عربي، «مفردات راغب» و «العين الخليل» و ... به آن افزوده شده است.



د) برنامه زندگي نامه علما



ه) برنامه ابواب فقهي



اين برنامه شامل فهرستي از تمام ابواب كتب فقه شيعه و سني مي باشد كه محقق مي تواند با مراجعه به آن، آدرس ابواب و فصل هاي مورد نظر خود را در تمام متون فقهي بيابد.



و) برنامه كتاب شناسي



در اين برنامه مهم ترين كتب كتاب شناسي از قبيل «فهرست» ابن نديم، «كشف الظنون»، «الذريعه» آقا بزرگ تهراني، معجم المطبوعات العربية... تهيه شده كه محقق در هر رشته اي بخواهد، مي تواند اسامي كتب مورد نيازش را تهيه كند و به علاوه بيش از 10000 عنوان از اسامي كتب فقهي شيعه و 500 عنوان از كتب اصول فقه شيعه در برنامه وارد شده است.



ز) برنامه ظهور



ح) برنامه كاتب.(1)



مركز فقهي ائمه اطهار عليهم السّلام



اين مركز در خيابان معلم جنب دفتر جامعه مدرسين حوزه علميه قم و بهامر حضرت آية الله العظمي فاضل لنكراني و با سرپرستي جناب آقاي محمدجواد فاضل لنكراني تأسيس شده است و هدف از آن، پرورش و تربيت فقيهان جامع الشرائط و آشناي به زمان، انتشار كتاب و مقالات فقهي، رفع شبهات معاندان و پاسخ گويي به سؤالات و مسائل مستحدثه و تأسيس كتابخانه هاي تخصصي و تحقيقاتي مي باشد.(2)

پاورقي





1) نوري از ملكوت، ص 102؛ بشير 80، ج 1، ص 248.

2) بشير 80، ج 1، ص 347.