پيشگفتار


«مردي از قم»



حضرت امام جواد ابن الرضا صلوات الله عليه از قيام «مردي از قم» خبر داد كه پرچم دار معنويت و عدالت در آخرالزمان باشد. و به راستي او انسان بريني است ملكوتي، كه از ارض ناسوت برخاسته و تا اوج سماوات ارواح پر كشيده است. اين «رجل من اهل قم» نظاره گر جبروت است كه با كنار زدن حجابهاي نوراني و ظلماني مسندنشين مقام «تمكين» و صدرنشين منزل «انقطاع الي الله» است، و او جز حضرت آية الله العظمي امام سيد روح الله موسوي خميني نيست كه عارفي وارسته بود و توانست به خوبي بين زهد عرفاني و حضور در عرصه جامعه و سياست جمع كند. او در دنيا بود اما هرگز به آن آلوده نشد، و مصداق «جزناها و هي خامده» گرديد. اگر حوزه علميه قم تنها دست رنج و دست آوردش تربيت چنين «مرد الهي» باشد لكفي بها فخراً.



امام خميني رحمه الله خود را قمي دانسته و به آن افتخار مي كند.



من هرجا باشم قمي هستم و به قم افتخار مي كنم دل من پيش قم است و قمي.(1)



امام خميني رحمه الله محصول حوزه قم و نتيجه عنايات حضرت بنت باب الحوائج الي الله عليهما السلام است. و بر ما لازم است كه به بررسي و شناخت افكار و انديشه هاي ايشان همت گماريم. گرچه در سالهاي اخير انديشه هاي سياسي و اجتماعي امام مورد توجه قرار گرفته و آثار ارزشمندي در اين زمينه نگارش يافته اما در مورد مهمترين بُعد از ابعاد وجودي آن مرد بزرگ يعني عرفان و معنويت و تهذيب نفس كمتر قلم زده شده است. در حالي كه نگارنده به جرأت ادعا مي كند كه حضرت امام در ابتكارات و نوآوري هاي عرفاني و يد بيضائي كه در اين فن داشته تنها با شيخ اكبر و بزرگترين چهره عرفان قابل مقايسه است.



آثار عرفاني امام، سخنراني ها و اعلاميه هاي ايشان مملو از مسائل ذوقي است كه حكايت از گذر از هفت شهر عشق دارد و ضرورت توجه به اين وجهه وجودي حضرت امام ضرورتي دوچندان دارد كه اميد است اثر حاضر قدمي هرچند كوچك در اين زمينه باشد.



آنچه اينك در دست داريد مجموعه اي از مقالات متعددي است كه به ابعاد عرفاني حضرت امام پرداخته و قبلاً نيز در مجلات مختلف نشر يافته اند و اين جمع پريشان اينك مي تواند تلاشي در جهت نشان دادن نوع نگرش مكتب قم به ذوقيات عرفاني باشد كه تنها در حدّ بضاعت اندك نگارنده منعكس شده است، كتاب حاضر تجلّي پرتوي اندك از جمال و جلال عرفاني حضرت امام خميني رحمه الله - كه پرورش يافته مكتب قم است - را به تشنگان معنويت اهداء مي كندو اينك ضمن مجموعه آثار كنگره بزرگداشت حضرت فاطمه معصومه عليها السلام به خوانندگان محترم تقديم مي گردد. اميد آنكه مورد قبول درگاه احديت باشد.



و ما توفيقي الا بالله، عليه توكلت و اليه انيب



احمد عابدي



دبير كنگره

پاورقي

1) صحيفه امام» ج 13، ص 165