نماز جماعت


تا آنجا كه اطلاع داريم، همواره نماز جماعت در عموم مساجد قم به پا مي شده است كه قبلا شمه اي درباره آن سخن رفته است.



در سي سال أخير بناي مساجد و تجديد بناي مساجد كهنه و تعمير مساجد و تهيه وسائل لازم براي هر مسجد، توسعه بسياري پيدا كرده است، بيشتر مسجدهاي قم داراي فرش قالي مرغوب و برق و آب و كولر و وسايل گرم كردن و لوازم ديگر مي باشد و كمتر مسجدي است كه در آن، سه وعده اقامه نماز جماعت نشود.



از جماعتهاي بسيار با شكوه قم، نماز جماعت مرحوم"آيه الله بروجردي" در ماه رمضان، ابتدا در مسجد جمعه بود و بعدا در مسجد اعظم به پا مي شد در مسجد جمعه، مخصوصا روزهاي جمعه، زير گنبد وطرفين گنبد و تمام حياط وسيع مسجد و قسمتهاي مسقف اطراف مسجد و پشت بامها و كوچه هاي اطراف مستور از جمعيت بود. و در مسجد اعظم، تعداد جمعيت به مراتب بيش از اين بود، در روزهاي جمعه و تعطيل، هزاران تن از شهرهاي اطراف، به خصوص تهران، براي شركت در نماز جماعت به قم مي آمدند.



سالها قبل، نماز جماعت مرحوم"آيه الله حاج شيخ عبدالكريم حائري" در مسجد بالاسر(403)و نماز جماعت مرحوم"آقا شيخ مهدي حكَمي" درماه رمضان در مسجد جمعه، همچنين در حدود يك قرن قبل، نماز جماعت"حاج سيد جواد"، عالم بزرگ قم در زمان ناصرالدين شاه، در مسجد جمعه از جماعتهاي با عظمت و پر جمعيت و معروف زمان خود بوده است.



در زمان"فتحعلي شاه"، نماز جماعت مرحوم"ميرزاي قمي" و در زمان صفويه، نماز جماعت"مولي محسن فيض" هر دو در مسجد جمعه، شهرت فراوان دارد، به نماز جماعت"مولي محسن فيض" در مسجد جمعه در زمان"شاه عباس دوم"؛ جلوتر اشاره شده است.


پاورقي

(403) به تصوير شماره 14، تكرار 21 رجوع فرماييد.